Sabies que les comunitats energètiques poden transformar la manera com consumim i produïm energia, a més d’oferir bonificacions atractives? En aquest article, us explicarem què és una comunitat energètica, la diferència amb l’autoconsum col·lectiu, com poden ajudar en la transició a les energies renovables, i com aprofitar al màxim les bonificacions d’una comunitat energètica.

🏘️ Què és una comunitat energètica? 🏘️

Les comunitats d’energies renovables, també anomenades comunitats ciutadanes d’energia (CCE), són agrupacions de persones físiques, pymes o autoritats locals, inclosos els municipis que s’uneixen per produir, consumir i compartir energia renovable. La seva finalitat primordial és proporcionar beneficis mediambientals, económics o socials als seus socis o membres a les zones locals on operen, en lloc de guanys financers.

Això implica que els membres de la comunitat tenen instal·lacions energètiques (com plaques solars o turbines eòliques) que produeixen energia renovable que després es distribueix a través d’una xarxa compartida. Així, la comunitat esdevé el seu propi proveïdor d’energia, i els membres poden utilitzar l’energia que produeixen ells mateixos o que es genera per altres membres de la comunitat. 

En que es diferència de l’autoconsum col·lectiu?

L’autoconsum col·lectiu fa referència a la generació d’energia renovable en una ubicació compartida (com ara una comunitat de veïns) per al consum dels residents i les despeses de la comunitat. L’autoconsum col·lectiu en comunitats de veïns seria el pas previ a la creació de les comunitats ciutadanes d’energia.

Primer cal una instal·lació massiva de la fotovoltaica a les teulades urbanes i després una agrupació de tots aquests autoconsums col·lectius en comunitats energètiques amb la dimensió de barri, districte o ciutat. Els ciutadans hem de protagonitzar la transició energètica, per això cal que es recuperi un factor de confiança entre consumidors i energia, que s’ha trencat radicalment els darrers anys.

⚠️ Si vols saber-ne més sobre autoconsum col·lectiu, no et perdis la nostra guia especialitzada en el tema! Descarrega-la ara i llegeix l’article on descobriràs tot el que necessites saber per aprofitar al màxim aquesta oportunitat sostenible i estalviar en les teves factures d’energia. ⚠️

Com incentiven les comunitats energètiques la transició a les energies renovables?

Les comunitats energètiques tenen un paper important en la transició a les energies renovables en permetre que els ciutadans:

  • Comparteixen els costos d’instal·lació i de manteniment: permeten als seus membres unir-se per fer front als costos d’instal·lació i manteniment de les infraestructures d’energia renovable. Això fa que aquestes tecnologies siguin més accessibles i econòmiques per a tots els participants.

  • Participin i col·laborin en la transició energètica: promouen la implicació dels ciutadans en el procés de canvi cap a un futur energètic més sostenible. Els membres poden educar-se sobre les energies renovables, prendre decisions informades i contribuir activament a la transició energètica.

  • Aprofitin bonificacions i incentius governamentals: Les comunitats energètiques poden beneficiar-se d’una sèrie de bonificacions i incentius oferts pels governs per fomentar la producció i ús d’energies netes. Aquests incentius poden incloure descomptes en impostos, subvencions europeas o tarifes preferencials per a l’ús de la xarxa elèctrica.

Comunitats energètiques a Europa i comunitat locals d’energia

A Europa, les comunitats energètiques estan en apogeu a causa de polítiques que fomenten la creació de comunitats locals d’energia. En l’àmbit local cada cop hi veiem més. Si vols saber-ne més, llegeix el nostre article on expliquem alguns casos d’èxit inspiradors d’autoconsum en comunitats energètiques.

¿Quieres recibir las últimas noticias relacionadas con el autoconsumo colectivo?

Taula de continguts

Articles relacionats